Profesionalismul nu e dictat de factori precum orientate sexuală, culoare, gen sau etnie. În prezent este actor, lucrează într-un teatru de stat din țară, iar în paralel coordonează programele educaționale ale unui centru de dezvoltare personală prin artă. La primul loc de muncă urcă pe scenă, scrie piese de teatru sau gândește coregrafia unor spectacole. La celalalt loc de muncă gândește programe și tehnici de învățare prin metode nonformale cu ajutorul instrumentelor oferite de artele spectacolului. 

El este Andrei și este gay. Are 32 de ani, iar formarea lui profesională se învârte în jurul artelor spectacolului, a educației și a cercetării. A absolvit  Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A învățat și practicat mai multe meserii în diferite sectoare economice. „Fiind generația de actori de după criza din 2008, am fost învățați să învățăm de toate”, spune acesta.

Actor cu stivuitor și bormașină

Când era copil îl inspira Storm din Xmen. Mereu l-au atras eroii care se identificau cu natura. (Asta poate că a ajuns în București din vârful munților). A vrut astfel să devină un justițiar și se visa avocat sau magistrat, căci îl motiva dreptatea. „Am ajuns să lucrez trei ani și în domeniul juridic, așa că pot spune că este îndeplinit visul de a împărți dreptatea. Cunosc și pot să aplic instrumente de procedură civilă. Așa cum spuneam și la început, am fost învățat să fac de toate. Am lucrat muncitor într-o fabrică de componente din lemn. Știu să folosesc un stivuitor, toate tipurile de bormașini și două tipuri de fierăstraie electrice. Pot spune că sunt un mseriaș”, povestește Andrei.

A ales să studieze Artele Spectacolului fără să fi avut vreun contact cu sectorul cultural. „Mereu am avut o curiozitate și o fascinație aparte față de capacitatea unor artiști de a manipula normalul (râde). Am produs spectacole de teatru. Am predat în învățământul particular cursuri de dans și actorie. Mi-am folosit vocea, imaginea și gândurile, timpul și disponibilitatea pentru a învăța câte ceva din fiecare experiență. Unele sunt pentru mine, alte sunt de împărtășit și celorlalți”.

Lumea nu e pictată doar în alb și negru!

„Mi-a fost dificil până am înțeles că lumea nu e pictată doar în alb și negru,  iar dacă nu mă identific cu o convenție stabilită de cineva într-un moment al istoriei, asta nu mă oprește pe mine din a exista și a fi cea mai bună variantă a mea”, își continuă acesta povestea. Încă din copilărie Andrei a aflat că nu se încadrează în vreun tipar anume. Pe la 10-12 ani era curios mai degrabă de ce nu îl atrag femeile, iar până și pe la 20 ani nu a pus nicio presiune pe el, conștientizând că preferă bărbații. 

Chiar dacă nu a simțit nevoia să „iasă din niciun dulap” și nici să mărturisească cuiva, cu precădere, despre cum ființa lui funcționează, familia și prietenii știu despre orientarea lui sexuală. „Toți cei care au aflat de la mine că sunt gay, au reacționat foarte simplu și rapid, fără întrebări. Una din reacțiile pe care le-am primit și mi-a rămas întipărită în memorie a fost de la o bună prietenă. «Ce ți-a luat atât de mult timp să spui? Îmi imaginez că e dificil să ții în tine un așa secret!» I-am răspuns că nu a fost o povară pentru că, deși în jurul meu aveam exemple de așa zisa „normalitate” în care eu nu mă încadram, gândul că sunt gay îmi provoca bucurie și liniște (zâmbește). Pot spune că mă simțeam ciudat doar pentru că realizam că încă societatea nu e pregătită să vorbească deschis despre asta. Iată că facem pași uriași spre a fi mai deschiși”, continuă Andrei.

Dacă voi asista la un caz de discriminare, fie că este vorba despre mine sau despre altcineva, voi interveni cu siguranță

Asociația NEOS: Cum se comportă colegii de muncă cu tine, un actor gay?

ANDREI: Colegii de muncă nu știu dacă știu de orientarea mea sexuală. Nici nu m-a interesat acest detaliu. Nu m-a confruntat nimeni și nu cred că o vor face. Lucrez într-un domeniu în care comunitatea LGBTQ+ excelează. Sunt un om discret și subtil prin esență. Sunt un exemplu de treabă bine făcută și asta se pare că a contat în a-mi consolida încrederea în mine și capacitățile mele. Nu observ eventualele priviri sau discuții despre mine deoarece nu le valorez și nu le acord importanță. Dar, dacă voi asista la un caz de discriminare, fie că este vorba despre mine sau despre altcineva, voi interveni cu siguranță. Indiferent de orientarea sexuală, etnie etc. 

Profesionalismul nu e dictat de factori precum orientare sexuală, culoare, gen sau etnie

Asociația NEOS: Care este sfatul tău pentru persoanele care sunt discriminate de superiorii ierarhici sau de către colegi?

ANDREI: Un angajator care se respectă și care își valorizează munca, nu va avea în vedere nici orientarea sexuală a colegilor/angajaților săi, nici culoare pielii, nici etnia lor etc. Profesionalismul nu e dictat de factori precum orientare sexuală, culoare, gen sau etnie. Felul în care noi oamenii ne raportăm la acești factori poate influența profesionalismul nostru personal. Expertiza și rezultatele vin în urma muncii și dedicării. 

Oamenii iau valoarea pe care noi le-o oferim. Astfel, părerile, jignirile, acțiunile lor ne afectează atât cât le permitem noi. Dacă se produce un eveniment de discriminare, fiecare dintre noi este dator sieși să-și ceară drepturile (să vorbească cu superiorul sau managerul sau consilierul de etică, autoritățile statului sau diversele organizații neguvernamentale care se ocupă cu acest lucru etc). 

Asociația NEOS: Cum reacționezi când vezi în mediul online diferitele comentarii/opinii care sunt homofobe sau instigatoare la ură?

ANDREI: Dacă ajung la concluzia că sunt instigări la ură, nu ofer atenție. Ele se vor dispersa dacă nu le propagă nimeni. Dacă e necesar să dobori un om ca tu să te ridici, îmi e milă de sufletul tău.

Chiar dacă pare o luptă cu morile de vânt, căci mulți merg pe principiul – nu mă bagă pe mine nimeni în seamă,  nu are rost să reclam ceva –  nu este așa. Datoria noastră este să încercăm și să nu ne lăsăm doborâți: anunțate autoritățile competente care să acționeze în consecință (redacție de știri, platformă unde s-a sesizat comentariile, autorități locale etc.).

Andrei este un nume fictiv. Acesta a fost schimbat pentru protejarea identității reale.

De asemenea, dacă vă simțiți discriminați, puteți apela numărul de telefon: 0725 512 493. Acesta este destinat persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+. Un expert al Asociației NEOS va prelua apelul și vă va consilia în vederea depășirii acestei situații.

Acest articol face parte din seria articolelor realizate de Asociația NEOS în cadrul proiectului  Step by Step towards an Inclusive Society.  Proiectul este  derulat de Federația UNOPA în parteneriat cu COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Pentru a fi la curent cu proiectele desfășurate de Asociația NEOS, dă click aici. De asemenea, ne puteți urmări activitatea și pe pagina noastră de Facebook sau Instagram.

ro_RORomână