Ionuț P. are 29 de ani și este din Galați. În prezent locuiește în București și lucrează într-o corporație. Se ocupă de newsletterele companiei și de portalul enterprise. Comparativ cu alte locuri de muncă care au fost destul de extenuate și de toxice (n.red. legat de orientarea sa sexuală), serviciul actual îi oferă o gură de aer de care are nevoie.

Acum 11 ani, Ionuț și-a luat inima în dinți și a zis să facă o schimbare în viața sa. Și-a făcut cu nerăbdare bagajul, s-a urcat în tren și a sosit în Gara de Nord.

„În 2011 am venit în București. După ce am terminat liceul m-am înscris la Facultatea de Litere. Simțeam nevoia de o schimbare, simțeam nevoia de un nou început. Bucureștiul l-am văzut drept un oraș mai deschis comparativ cu orașul de unde am plecat eu, am văzut în el o speranță pentru viitor”, povesteșe Ionuț pentru Asociația NEOS.  La prima vedere, Bucureștiul era imens, numai bine de a se pierde prin el. Nu mai stătea cu gândul că cineva l-ar putea arăta cu degetul pe stradă că este gay. „Ajuns în Capitală am început să cunosc lume nouă, să descopăr alte persoane la fel de sănătoase ca mine. Mi-am făcut prieteni gay și am avut cui să spun prin ce trec. Am descoperit comunitatea LGBTQ+, o comunitate foarte deschisă și suportivă. La fel ca și colegii mei de la facultate”, mărturisește Ionuț, cu emoție.

În perioada facultății Ionuț nu a lucrat, ci a vrut să se axeze foarte mult pe învățătură. Abia după aceea s-a angajat și a început să se confruntre cu o altă față a Bucureștiului: DISCRIMINAREA!

Faptul că eram gay a devenit o știre!

Primul său loc de muncă a fost într-o companie din Rusia. „Aici eram pe suport IT.  Poate pentru că această companie era din Rusia, o țară homofobă, și mediul de lucru era foarte toxic pentru mine. Chiar dacă ulterior compania a fost cumpărată de americani, colegii au rămas aceeași. «Care e femeia și care e bărbatul?» așa a sunat o întrebare din partea colegilor. O întrebare care, într-o discuție civilizată, nu ar trebui să existe”, continuă să povestească Ionuț.  

Dacă este să vorbim despre teorii, putem afirma faptul că acest coleg al lui Ionuț i-a prezentat teoria heteronormativității. Această teorie prezintă heterosexualitatea drept singurul stil de viață acceptat, este „normalitatea” și singura formă de sexualitate acceptabilă în societate.

Acest loc de muncă, pentru Ionuț, nu a însemnat numai discriminare din partea colegilor, ci și mai multe task-uri din partea șefilor. „Faptul că eram gay a devenit o știre în companie, până ce aceasta a ajuns la urechile șefilor. Astfel comportamentul lor s-a schimbat. Primeam mai multe task-uri și îmi dădeau sarcini care nu duceau la nicio vânzare, iar cele mai bune sarcini erau primite de colegul care m-a întrebat cine e femeia și cine e bărbatul”, își aduce aminte Ionuț.

Simțindu-se discriminat și ne mai făcând față stresului, acesta a decis să plece și și-a dat demisia.

„Stresul la locul de muncă și homofobia colegilor ar putea transforma un job care, și așa poate aduce stres, într-un stres și mai mare și mai inutil”

La compania la care lucrează în prezent nu este discriminat. Ba chiar se amuză cu colegele sale.

„Niciodată nu mi-am ascuns în mod direct orientarea sexuală, pentru că știu că atitudinea mea mai expansivă mă dă de gol (râde). Nu spun niciodată nimic despre asta inițial, este un fel de «don`t show, don`t tell» (n.red. nu arăta, nu spune). Dar curiozitatea apare mereu în astfel de medii și trebuie să lămuresc. În funcție de reacții îmi dau seama dacă este un loc de muncă în care pot prospera sau nu. La actualul loc de muncă mă simt în siguranță. Echipa este în principiu formată din fete, iar discuțiile sunt ok. Când au aflat despre mine, pentru că cineva mă suspectase, au venit și m-au întrebat direct: «Auzi, Ionuț? Tu ești gay?». Iar eu le-am răspuns sincer și sigur pe mine: «Ăăăă, daa! Păi nu este evident?» Iar după acest moment am mers și am băut o cafea, am devenit foarte buni prieteni”, spune Ionuț.

Asociația NEOS: Ce îi poți sfătui pe cei care se simt discriminați la locul de muncă?

Ionuț P: Sfatul meu pentru cei care se simt discriminați la locul de muncă este să vorbească cu HR-ul. Sau să plece în secunda în care observă că locul de lor de muncă tolerează homofobia, fie că vorbim despre colegi, șefi sau personalul de la HR. Stresul la locul de muncă și homofobia colegilor ar putea transforma un job care, și așa poate aduce stres, într-un stres și mai mare și mai inutil.

Ionuț P. este un nume fictiv. Acesta a fost schimbat pentru protejarea identității reale.

De asemenea, dacă vă simțiți discriminați, puteți apela numărul de telefon: 0725 512 493. Acesta este destinat persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+. Un expert al Asociației NEOS va prelua apelul și vă va consilia în vederea depășirii acestei situații.

Acest articol face parte din seria articolelor realizate de Asociația NEOS în cadrul proiectului  Step by Step towards an Inclusive Society.  Proiectul este  derulat de Federația UNOPA în parteneriat cu COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Pentru a fi la curent cu proiectele desfășurate de Asociația NEOS, dă click aici. De asemenea, ne puteți urmări activitatea și pe pagina noastră de Facebook sau Instagram

en_USEnglish