Cu toții am auzit că este important să avem un stil de viață sănătos. Să facem mișcare, să mâncăm sănătos, să bem minimum 2L de apă pe zi. Dar câți dintre noi facem ceva în această direcție?

Asociația NEOS își propune să vină periodic, cu articole despre cum putem adopta un stil de viață sănătos. Ce este de făcut pentru a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Andreea Mușat, online coach & personal trainer, va oferi periodic ponturi despre cum putem să ne schimbăm stilul de viață.

Sportul, o dietă sănătoasa și echilibrată, zic unii, chiar îți pot schimba viața în bine, atât fizic, cât și psihic. Și chiar așa este. Ceea ce ne face pe majoritatea dintre noi să nu fim activi este dificultatea începutului. Și ca orice început, acesta poate fi pe alocuri dificil. Într-adevăr, este mai greu să-ți schimbi brusc stilul de viață, de la a fi o persoană sedentară, fană fast-food-uri, să ajungi una care mănâncă sănătos și iubește sportul.

Orice schimbare bruscă și radicală nu are atât de mult succes ca una treptată, cu pași mici, construită în timp, în așa fel încât să fie sustenabila. De exemplu, eu am început să am o viață sănătoasa de acum șase ani. Înainte nu aveam încredere în mine, eram o fire anxioasă și nemulțumită de felul în care arătam.  Toată copilăria și o bună parte din adolescență, am fost destul de plinuță. Nu m-am dus din prima la sală. Dar am început prin a mânca mai sănătos și, în primul rând, am eliminat fast food-ul, mâncarea procesată, sucurile și zaharul.

Cu ce fel de dietă poți începe?

De exemplu, la micul dejun, în loc să alegeți mezelurile, vă recomand să încercați ovăzul cu fructe sau ouă (omletă ori fierte). Dacă alegeți variantă omletă, folosiți cât mai puțin ulei. Sau poate chiar, un smoothie cu fructe, în care puteți de asemenea să puneți ovăz (totul la blender). Este bine dacă ați putea alterna meniul de la micul dejun.

La prânz vă sfătuiesc să gătiți în casă. De exemplu, un orez cu legume (morcovi, ardei kapia, ceapă, roșii, etc.) cu o carne slabă (piept de pui, piept de curcan) sau pește. 

În loc de o cină comandată de la un fast food sau o pizza, vă încurajez să gătiți și seara  în casă.  Puteți alterna mâncarea gătită la cuptor cu cea la grătar. Dacă folosiți tigaia, utilizați cât mai puțin ulei sau dacă puteți să-l eliminați. Astfel, vă puteți bucura de cartofi la cuptor pe care îi tăiați la fel ca și cum i-ați prăji, cu un piept de pui făcut pe grill sau tot la cuptor ori pește și o salată cu legume.

Pe lângă aceste schimbări de dietă, treptat, am început să alerg prin parc și să mă antrenez acasă, după ce mi-am cumpărat gantere. Despre modul cum poți să te antrenezi acasă, vă voi povesti în articolele următoare.

Pentru a reuși este foarte important să începem cu pași mici

Când am început să mă antrenez în sală, pot spune că a fost dragoste la prima vedere (Abia aștept să vă poveste despre prima mea experiență la sală). În prezent, sportul este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață. Pentru a reuși este foarte important să începem cu pași mici, să ne fixăm anumite target-uri.

Un alt obiectiv trebuie sa fie ambiția noastră de a nu renunța, deoarece, mai ales la început de drum, avem tendința de a ne da bătuți. Cel mai probabil va interveni și dificultatea de a ieși din zona de confort. Dar dacă rămânem în același loc, cum ne putem schimba?

La început, poate fi o luptă cu noi înșine, cu obiceiurile vechi. În momentele acelea,  în care simțim că vrem să renunțăm, trebuie să ne amintim de primul obiectiv și care a fost motivația noastră.

De asemenea, sportul și o dietă sănătoasa scad riscul apariției multor boli. Astfel, avem posibilitatea de a preveni neplăceri și tratamente medicale. Iar speranța de viață crește și ea o dată cu implementarea unui stil de viață sănătos. Prin sport, eliberăm endorfine, care sunt responsabile de fericirea și starea noastră de bine.

Articol oferit de Andreea Mușat, online coach & personal trainer. Dacă doriți să îi scrieți, o puteți face AICI.

Pentru a vedea proiectele desfășurate de Asociația NEOS, dă click aici.

en_USEnglish